Jordbær juice!

Sommer = Jordbær!

Jordbær er et bær som er elsket av både store og små. Den er søt og syrlig og kan brukes til både dessert og som en sunn snacks.

Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte først på 1800-tallet. Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske (både sør- og nordamerikanske) jordbærplanter som førte fram til den moderne jordbærplanten. Dette ble så videreutviklet til tusenvis av varianter og tilpasset til ulike klima og smaks-egenskaper.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder antioksidanter kjent som polyfenoler. Polyfenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene og styrker immunforsvaret vårt og demper blant annet betennelser i kroppen. Jordbær inneholder også mange andre sunne stoffer som vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, folinsyre, kalsium, kalium, jern, natrium, magnesium, fosfor, svovel, sink, silisium, kopper og det kreftforebyggende stoffet ellaginsyre.

Foto: Carina H. Dahlmann

Foto: Carina H. Dahlmann

Ellaginsyre

Et av de «magiske» stoffene som gjør jordbær så utrolig sunt er en syre som kalles ellaginsyre. Dette er en antioksidant som det er forsket mye på de siste årene og funnene tilsier at dette stoffet forebygger kreft, spesielt i tarmene og prostatakreft, i tillegg til å forebygge hjerte-og karlidelser. Ellaginsyre virker også anti-aldrende samt styrkende på kroppen generelt sett. I tillegg til alt dette smaker bærene fantastisk, spesielt norske, kortreiste jordbær og kan brukes til mye på kjøkkenet.

Forsøk å juice jordbær også!

Strawberry delight

Endelig sommer og norske jordbær kan nytes. Norske jordbær er ekstra søte og smakfulle og de er også kortreiste og dermed rikere på næringsstoffer. Søte, sunne og fristende…

½ kurv med friske jordbær
1 appelsin (uten skall)
2 cm ingefær
1 gulrot
1 håndfull med sitron melisse
Isbiter

Slik gjør du: Juice alt i juicemaskinen minus sitron melissen. Hell juicen i en blender sammen med isbiter og sitron melissen og blend til isen er knust og sitron melissen er blendet.

Godsaker i juicen: Jordbær er rike på antioksidanter som blant annet vitamin C og frøene inneholder stoffer som virker styrkende på immunforsvaret. Ingefær er et naturlig anti-histamin og er perfekt for å lindre symptomer på sommerallergier. Sitron melisse er en antioksidant-rik urt som er bra for fordøyelsen og som også virker betennelsesdempende.

Foto: Carina H. Dahlmann

Foto: Carina H. Dahlmann

2 thoughts on “Jordbær juice!

  1. Kunne du klart å få til printversjoner av oppskriftene som er én side? Når jeg printer er det kun ingredienser og instruksjoner jeg trenger (det blir av og til litt risikabelt å ha mobilen framme med fruktjuice på hendene) og da er det greit at det er en enkelt side med kun oppskriften (jamieoliver.com er et godt eksempel).

    Ellers hadde jeg også satt pris på kaloriinnhold per porsjon.

    Setter ellers veldig stor pris på oppskrifter og alt sammen. 😀 Tusen takk!

    • Hei trine,

      Det tror jeg ikke jeg kan få på denne bloggmalen… er usikker. Er hovednettsiden min http://www.juicydrops.no som jeg legger ned mest tid i og den offisielle siden min med gratis nedlastninger. Ellers anbefaler jeg bøkene mine Juicy! og Superjuicy!. De finnes også som e-bøker i iTunes og du kan også laste ned min gratis 3 dagers juice- detox app til både iPhone og Android. når det gjelder kalorier er dette ikke noe jeg fokuserer på om er en pirkejobb uten like! 😉 Du må måle og veie alt i tørrvekt først per 100 gram osv… Når det gjelder juicing sier jeg alltid at hovedfokuset skal være på grønnsaker i hverdagen og det er i stedet for andre måltider. her er det fokus på basedannende grønt, næringsstoffer osv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s