Uttøyning – Skal, skal ikke? Få svaret her…

Uttøyning – Bortkastet tid eller en nødvendighet?

Mange tror at man kan unngå skader og øke prestasjonsnivået ved fysisk aktivitet hvis man tøyer ut i forkant, og den største myten som fortsatt er godt utbredt, er oppfatningen om at man unngår å bli sår og støl i muskulaturen hvis man tøyer ut etter treningen. Det gjøres stadig forskning på begge områder og det er gjort mange vitenskaplige studier på emnet. Foreløpige resultater er like…

En omfattende australsk studie utført av Universitetet i Sydney, hvor 2377 personer over 18 år deltok, viser tydelig at tøyning har liten effekt. Andre studier gjort på området konkluderer med at tøyning før trening faktisk kan gjøre at du øker sjansen for skader. Når du strekker (tøyer) på en muskel gjør du muskelfibrene og festene løsere, eller slakere, og når du da belaster de ved trening er de mer ustabile, og sjansen for skade øker.

Tøy gjerne ut for egen velvære, men ikke for å unngå skader og stølhet.

Når det gjelder stølhet, eller DOMS (delayed onset muscle soreness), har uttøyning ingen som helst effekt på stølheten eller muskelverk. Når du trener noe nytt, øker intensiteten eller begynner for hardt, for fort, vil kroppen reagere med stølhet, og stølhet er en del av tilpasningsperioden (se punkt om grunnleggende treningsprinsipp nr. 1 under for mer informasjon). Trening er faktisk nedbrytende på kroppen, og vi ”skader” muskulaturen ved å skape små rifter i muskelfibrene. Å tøye på en allerede ”skadet” muskulatur kan faktisk forverre ”skaden” og skape større rifter, noe som forlenger restitusjonsprosessen. Avfallsstoffer som melkesyre og andre betennelseslignende substanser, skaper en inflammasjonstilstand i musklene, noe som vi opplever som muskelverk eller stølhet. DOMS oppstår mellom 24 – 48 timers etter endt trening og er ikke farlig, men en naturlig prosess som oppstår når du utsetter kroppen for en belastning større enn den er vant med. Rolig kondisjonstrening etter du har utsatt kroppen for styrketrening, jogging og lignende, kan hjelpe og forbrenne melkesyre og andre avfallsstoffer fra muskulaturen, som igjen kan hjelpe og forhindre eller minske stølheten du opplever. Massasje med betennelsesdempende oljer kan også virke lindrende. Ta tiden til hjelp, og kroppen vil venne seg til en større belastning ved trening, og stølheten vil gradvis bli mindre for hver treningsøkt du utfører.

NB! Tren aldri øvelser som rekrutterer støl muskulatur! Du gjør vondt verre og bryter ned kroppen og muskulaturen enda mer! Er du støl i overkroppen, kan du fint bruke underkroppen og motsatt, men tren aldri en muskel som er støl.

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Uttøyning – Skal, skal ikke? Få svaret her…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s