Enzymer; “the missing link” til en god helse og en slank kropp. Del 2

I dag fortsetter jeg på temaet om enzymer da det er så spennende og utrolig viktig for en optimal helse og en sunn, slank og sterk kropp. I går gikk jeg gjennom hva enzymer er og litt om deres funksjoner i kroppen og i dag går vi litt dypere i materiet.

Når du er 25 år gammel er kroppens enzymlager halvert. Det du har spist (eller ikke spist) i dine barne- og ungdomsår setter standaren for hvordan du nå eldes og helsen din er. Har du spist lite enzymrik mat (noe som 99% av befolkningen gjør) vil dine lagre nå være kraftig tappet. Når du er 27 år begynner aldringprosessen for fullt og går relativt raskt frem til du er 35 år. Etter dette kan prosessen gjerne “stoppe opp” i noen år og holde seg relativt stabil. Selv merket jeg utrolig godt hvor fort linjene ble synlig fra rundt 27 års aldrene og den berømte “sinnarynken” i pannen ble tydligere og tydligere for hvert år. Nå er jeg 30 år og vet utrolig mye mer om denne prosessen og hvordan jeg skal utsette den! Jeg jobber med saken;) Enzymer og mer raw food gjennom juicing er blitt min redning for en sunn kropp og forhåpentligvis en ung kropp;)

En liten enzymoversikt

Enzymer deles inn i:

 • Exogenous som er enzymer som vi inntar fra UTSIDEN gjennom mat
 • Endogenous som er enzymer som produseres fra INNSIDEN, gjennom vår egen kropp

Videre har vi:

 • Metabolskeenzymer som som jobber i kroppens blod, vev og organer
 • Matenzymer fra raw food som vi spiser
 • Fordøyelsesenzymer

Det er 4 hovedgrupper for enzymer:

 • Lipase som bryter ned fett
 • Amylase som bryter ned stivelse
 • Protease som bryter ned protein
 • Cellulase som bryter ned cellulose

Inn under disse 4 hovedgruppene finner vi mange enzymer med div. funksjoner og det er til nå identifisert ca 1300 forskjellige enzymer.

 

Du kan gjennkjenne at et stoff er et enzym ved at det slutter på -ase

Enzymer produseres av bukspyttkjertelen, leveren og milten. Dette er utrolige viktige renselsesorganger som renser blodet vårt og holder virus og bakterier unna kroppen. Når kroppen ikke får hjelp av enzymer gjennom maten vi inntar må disse organene jobbe ekstra hardt med å produsere nok enzymer til å fordøye maten vi spiser. Dette fører til at organen blir overarbeidet, stresset og forstørret pga. overarbeiding. Dette gir ubalanser i kroppen og desto eldre vi blir, desto mer merkbart vil det være da enzymnivåene våre blir mindre og mindre. Derfor er det så viktig at vi hjelper kroppen ved å spise enzymrik mat og/eller gjennom eventuelle kosttilskudd. Desto høyere enzymforbuk, desto fortere eldes kroppen både på innsiden og utsiden. Et enzymrikt kosthold er en ungdomskilde.

Tilstander som fibromyalgi, kreft av flere typer, MS, utmattelsestilstander, depresjoner, angst, ustabilt humør m.m. kan være forårsaket av nedsatt enzymaktivitet. Når kroppen ikke klarer å fordøye maten, og giftstoffene vi inntar og utsettes for hver dag, sirkulerer disse tilslutt ufordøyet i blodet vårt og lagres i organer og vev. Dette gir en toxic kropp og en skikkelig grobunn for ALLE typer sykdommer.  Alzheimers, hjerte- og karsykdommer, kreft, demens, diabetes; ja, alt har oppstått pga. en eller annen inflamasjon i kroppen forårsaket av indre og ytre stressfaktorer som nedsetter kroppens funksjoner. Hvis vi søker tilbake til det opprinnelige vil vi finne svarene på mange ubesvarte spørsmål samt finne enkel løsninger. Kroppen vår er skapt for å spise ekte, ren og levende mat ikke overkokt, død og fabrikert “mat”. Spiser du levende mat blir også du levende!

Hva er din favoritt raw food eller ditt beste tips for å enkelt spise mer levende mat?

 Ungdomskilden og veien til en sykdomsfri kropp ligger i naturen…

Advertisements

4 thoughts on “Enzymer; “the missing link” til en god helse og en slank kropp. Del 2

 1. Enzymrik mat er det mest raw food og sånne ting?
  Utrolig viktig det du skriver, men litt usikker på dette…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s