Back to basics del 3 – Hva er egentlig fett og visste du at mangel på fett faktisk gjør deg fet?

I dag er siste delen av “back to basics” serien. Jeg håper du er blitt litt klokere disse 3 dagene og lært noe nytt eller blitt mer bevisst på de viktigste næringsstoffene:) I dagens innlegg får du vite det grunnleggende om fett, som er så viktig for en optimal helse. Jeg kan ikke få pushet nok hvor viktig omega 3 er for en sunn, frisk og slank kropp. Dette har jeg selv merket på kroppen min. I et par måneder gikk jeg uten omega 3 tilskuddet mitt rett og slett fordi jeg var gått tom og tenkte at jeg sikkert kunne klare meg uten og spare noen kroner på kosttilskudd budsjettet mitt . Etter en liten stund kunne jeg merke at kroppen min ikke hadde det optimalt. Jeg var tørr i huden, tendenser til litt depresjoner og trøtt hele tiden, samt at jeg følte at jeg ikke fikk resultater ved treningen min. Jeg måtte bare få kjøpt inn et høy kvalitet omega 3 tilskudd. Etter 1 uke med dobbeldose med omega 3 gikk jeg ned i vekt, huden min strålte og jeg hadde fått energi igjen! Kroppen min hadde det godt igjen og jeg ble igjen minnet på hvor viktig riktig fett er for både kropp, sinn og sjel… Får du din daglige dose med omega 3?

 

Fett- Lipider

 

 1 gram fett inneholder 9 kalorier

 

 ”Fett” er et ord som fremkaller mange tanker og følelser. Noen tenker på juleribben, andre forbinder det med noe farlig og fetende, mens andre bryr seg i grunnen ikke i det hele tatt om det og har verken gode eller vonde assosiasjoner med ordet. Uansett hvilke tanker man har om ordet ”fett”, er det felles for alle som har vært på ”slankeren”, eller ønsker å leve et sunnere liv, at de har lært at fett er noe man skal innta i små mengder. Fett har vært oppe til diskusjon ganske ofte de siste årene, og heldigvis er vi nå innforstått med at det finnes mange forskjellige typer fett, noen gode og noen dårlige.

Fett er en del av vår mentale og fysiske velvære, og dermed en del av å pleie kropp, sinn og sjel. Hvis du kutter ut alt fett, vil du faktisk stoppe fettforbrenningsprosessen, noe som er stikk motsatt av det vi prøver å oppnå. Fettsyrer som omega 3 er nødvendig for et sterkt immunforsvar, sunt hjerte- og karsystem og blodårer. Tilstrekkelig inntak av omega 3 kan også forbedre hudlidelser som psoriasis, eksem og tørr hud. Det er også bevist at omega 3 hjelper mot depresjon, gir økt intelligens (hjerneceller bygges opp av fettsyrene omega 3 og 6), og er vitalt for sunn og riktig utvikling av foster hos gravide. Det er flere studier som også viser at omega 3 kan ha en positiv innvirkning på barn med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Fett  har mange positive funksjoner i kroppen vår, og hovedfunksjonene er å gi kroppen energi og å fungere som kroppens byggesteiner. Som byggesteiner bygger fett opp cellenes membran og inngår også i cellestrukturen. Fett er det største energilageret vi har, og fett beskytter også indre organer mot slag og støt, samtidig som det hjelper oss å holde varmen. Vi trenger rett og slett fett for å holde oss i live og opprettholde vitale funksjoner i kroppen vår. Når fettprosenten blir for lav, vil man som kvinne miste mensen fordi hormonproduksjonen går ned, og man blir straks mer utsatt for osteoporose (beinskjørhet). Som du ser, henger alt sammen, og det ene påvirker det andre på godt og vondt.

Hva er egentlig fett? Fett inneholder 9 kalorier per gram i forhold til protein og karbohydrater som kun inneholder 4 kalorier per gram. Fett er det næringsstoffet som inneholder mest energi (kalorier) per gram, og dermed er det enkelt å forstå hvorfor et overdrevent inntak av fett rett og slett gjør oss fete.

.Hovedgrupper som fett deles inn i:

 •  fettsyrer
 • triglyserider
 • kolesterol
 • fosfolipider  

 Til daglig snakker vi om triglyserider, som er fettet som finnes i maten vår og er fettet som vi bærer på kroppen vår. Det finnes ca. 40-50 forskjellige typer fettsyrer, og til sammen er det disse fettsyrene som utgjør fettstoffet vi kaller triglyserider.

 Fett deles videre inn i:

 •  animalsk
 • vegetabilsk fett

 Animalsk fett finner man i alt som stammer fra dyreriket:

 •  kjøtt
 • meieriprodukter
 • sjømat

 Vegetabilsk fett finner man i:

 •  nøtter
 • frø
 • avokado
 •  oliven
 • solsikkeolje
 • rapsolje

På ingredienslisten på matvarer er vegetabilske oljer som oftest omtalt som bare olje eller vegetabilsk olje eller vegetabilsk fett, noe som gjør at vi ikke kan identifisere kvaliteten på fettstoffet, noe som er ugunstig i forhold til å gjøre kloke kostholdsvalg.

 All spiselig fett deles in i:

 •  Mettet fett, som finnes i dyreriket (ost, smør, fløte, kjøtt) og kokosfett. Alle fettstoffer som er harde selv i romtemperatur er mettet fett.
 • Trans – fett eller herdet/delvis herdet vegetabilsk fett finnes i industrilaget mat som chips, posesupper, sauser og gryteretter, kaker, muffins, kjeks, frossen pizza, brød, rundstykker m.m..
 • Umettet fett

 

Umettet fett deles inn i:

 •  Enumettet fett, som finnes i olivenolje, rapsolje, sesamolje og avokado.
 • Flerumettet fett, som finnes i fet fisk som makrell, laks, ørret, tunfisk og i nøtter og frø som linfrø.

 Det viktigste når det gjelder fett, er at du klarer å skille mellom det sunne og det usunne og vet hvilke kilder vi finner dem i.

 Fettstoffet som er ugunstig for helsen din er er:

 •  mettet fett
 • trans – fett syrer (delvis herdet eller herdet vegetabilsk fett)

 Disse fettsyrene er direkte forbundet med kreft, hjerte- og karsykdommer og fedme. Maks 2 % av ditt totale inntak kan innholde trans – fett for at det ikke skal skade helsen din, og maks 10 % (dette er inkludert 2 % med trans – fettsyrer) kan inneholde mettet fett.

Tips* Det er flere studier som viser at ekstra virgin kokosolje kan være gunstig for helsen og vekten din, selv om det er mettet fett, når den inntas i moderate mengder. Kroppen reagerer annerledes på denne type fett og mettet fett tåler høyere temperaturer bedre enn for eksempel oliven olje. Bruk gjerne ekstra virgin kokosolje til å steke og bake med, men steking generelt sett er ugunstig for helsen din og bør begrenses.

 Eksempler:

 • 100 gramostepop =25,6 grammettet fett og trans – fettsyrer
 • 100 gram(1 mellomstor plate) med vanlig sjokolade =20 grammed mettet fett.

 Som du ser, skal det verken mye, eller mange usunne matvarer til før du er oppe i et høyt inntak av de ugunstige fettsyrene og dermed står i fare for å skade helsen din.

 

 Mesteparten av fettet du spiser bør komme fra enumettet og flerumettet fett med vekt på flerumettet fettkilder som fet fisk og nøtter. Det er fra disse kildene vi finner de essensielle (må tilføres via maten) fettsyrene, omega 3 og 6. Disse fettsyrene er spesielt viktig med tanke på vedlikehold av nervevev, og de spiller også en vital rolle i forstadiet av vitale hormonlignende substanser.

Tips* I det daglige får vi lettere i oss enumettet fett, og vi bør derfor konsentrere oss om å spise flere kilder til flerumettet fett. Spis fet fisk og linfrø!

 

 For å være sikker på at du får i deg nok av disse essensielle fettsyrene bør du:

 •  Bruke sunne fettstoffer som olivenolje og rapsolje i matlagingen (helst uvarmet og kaldpresset).
 • Lage dressinger basert på oliven, linfrø (NB! må ikke varmebehandles) eller rapsolje
 • Tilsette oljene i brødoppskrifter for økt fuktighet og næringsinnhold.
 • Spise mandler, valnøtter, paranøtter, macademia nøtter eller cashewnøtter ( NB! Alle må være naturell, uten tilsatt salt/sukker/olje)
 • Spise snacks som solsikkefrø, hempfrø eller gresskarfrø
 • Spise fet fisk (ørret, laks, makrell, sild) minst 2 ganger i uken

Gjør du dette, vil du minske faren din for kreft, hjerte- og karsykdommer og samtidig senke kolesterolet ditt. Du vil senke det farlige kolesterolet (LDL) og øke det gode (HDL), og i tillegg vil det sunne fettet stabilisere blodsukkeret ditt, mette godt, dempe appetitten din og hjelpe å bygge muskelmasse. Sunt fett er ikke din fiende, det er din venn, bare husk; alt med måte. Lenge leve laks, mandler og olivenolje!  

8 thoughts on “Back to basics del 3 – Hva er egentlig fett og visste du at mangel på fett faktisk gjør deg fet?

 1. så interessante innlegg! alle back to basics innlegga. Kjempa bra at du klargjer, med all den motstridande informasjonen som florerer der ute.

  • Tusen takk!! Så hyggelig:) d er viktig å kunne d grunnleggende for da er d lettere å skille på sant og usant når media kommer med noe “nytt” og trendy i forhold til vekt og helse;) takk for at du leser bloggen min. God helg!

  • Tusen takk Silje! Ja, det er mye rart som florerer av “info” der ute og det er så viktig å forstå det grunnleggende for da kan man letter ta riktig avgjørelse selv. Ha en fin helg og takk for at du leser bloggen min:)

 2. Fettet i kokosolje (kaldpresset) er det samme som i morsmelk. 🙂 Altså bør det være bra for oss voksne også – som du skriver 🙂 Ellers blandet jeg 2 ss linfrøolje (full av omega 3) i min sønns (2 år) havregrøt på morgenen. Han er tynn som en strek så er ikke redd for at han får for mye fett i seg 🙂 Han er av den superaktive typen, men han merket at han konsentrerer seg bedre nå. Hurra! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s