Ekte jordbær i jorbæryoghurten din? Ikke særlig…

Trodde du at jordbær yoghurten din inneholdt ekte jordbær? Maks 4 % ekte råvare er det du kan forvente deg når du kjøper en kommersiell masseprodusert vare som yoghurt. Aromastoffer er det som gir både lukt og smak til mange matprodukter som yoghurt, brus, posesupper og sauser, godteri, gele, vann med smak, krydderblandinger og mye mer.

 Aromastoffer er enten syntetiske som er 100 % kjemisk fremstillt, naturidentiske som er kjemisk fremstillt, men etterligner noe fra naturen, eller naturlige som utvinnes fra en naturlig kilde som f.eks. peppermynteolje fra peppermynteblader. EU har tillat mange forskjellige aromastoffer og det utredes enda om deres endelig virkning på kroppen og helsen vår. I utgangspunktet er det ingen forskning som tyder på at det er store helseskader ved å innta disse stoffene, men mange kan få allergiske reaksjoner på diverse aromastoffer. Det verste er at forbrukeren blir villedet til å tro at produktet er mye mer ekte enn det er. Kostnaden ved produksjonen av matprodukter kan reduseres betraktelig mår man ikke trenger å bruke ekte råvare  når man kan jukse seg frem til en “deilig” lukt og smak. Jordbæraroma består blant annet av 100 forskjellige syntetisk fremstillte aromastoffer! Skulle egentlig tro det var enklere å tilsette ekte, norsk  jordbær og slippe hele denne fremstillingsprosessen…eller kanskje ikke når en liten flaske med jordbæressense kan gi smak og lukt til sikkert minst 100 stk. yoghurtbegere? It’s all in the money, honey;)

Uansett er det ikke bevist noen store helserisikoer ved bruk av aromastoffer, enda, men du skal alikevel være bevisst på at mange kan få allergiske reaksjoner og at noen barn kan bli hypperaktive av dem. Uansett er kjemisk fremstillte stoffer ikke ønskelig i en bevisst persons kosthold da sjansen er stor for at detogså  er mange andre kjemiske tilsetningsstoffer som faktisk ER farlige for deg i det samme produktet med kunstig fremstillt aromastoffer. Personlig ville jeg valgt en sunn og god 100% ekte og ren naturell yoghurt og tilsatt ekte jordbær med en dash helsebringende Manuka honning. Nam!

Jeg tar en liten bloggpause frem til onsdag da jeg skal en liten tur til London for å finne masse ny inspirasjon som jeg skal bringe videre til deg:) God helg!!

6 thoughts on “Ekte jordbær i jorbæryoghurten din? Ikke særlig…

 1. Tusen takk for påminnelsen! Dette “vet” vi jo, men glemmer… God tur til London, og takk for en flott, lærerik og inspirerende blogg 🙂

 2. Leser bloggen din hver dag Carina.
  Blir alltid inspirert og får mere “ståpå vilje”, if you know?
  Er så bra det du tar opp og jeg kjenner mer og mer på hvor viktig dette er.
  Godt vi står SAMMEN.
  NYT LONDON, skulle gjerne tatt en tur!

 3. Vi har sluttet å kjøpe yoghurt. Mest fordi vi tester et kosthold uten melk for tiden, men også pga sukkeret. Og at det nesten ikke er bær (men mye annet rart) i dem gjør det heller ikke bedre!

  Så rene produkter som mulig er definitivt det beste!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s