Spiser du E250 og E251 til lunch i dag? Hva med dine barn?

Jeg er rimlig sikker på at de fleste av dere har spist minst et av disse e-stoffene i dag. Til frokost, lunch, mellommåltid eller til kvelds. Noen av dere har nok også disse e-stoffene på middagstallerkenen.

E250 er natriumnitritt og E251 er natriumnitrat. Begge disse e-stoffene er konserveringsmiddler som de fleste store matvareprodusenter bruker i deres matvareproduksjon. Kjøttpålegg er en av de store kildene til dette stoffet og siden Ola og Kari Nordmann spiser mye brød blir det nok også et stort konsument av disse farlige e-stoffene. Alle ferdig produsert kjøttprodukter inneholder disse stoffene og pølser som vi gir til våre barn er full av dem! Barneselskap med ferdigprodusert pølsebrød med sukker og trans-fett og pølse med nitritter anyone?

Disse stoffene er farlige og fremmer kvalme, hodepine, oppkast, svimmelhet, migrene, kan påvirke skjoldsbrukskjertelen, er giftig for vannorganismer og er også kreftfremkallende. Stoffene er heller ikke tillat for barn under 6mnd. Bacon og kjøttfarse er typiske kilder og skinke, salami, servelat og det meste av ferdige “kjøttproduktene” ligger garantert i ditt kjøleskap. I tillegg til å innholde farlige e-stoffer vet du vel at disse såkalte “kjøttproduktene” stortsett inneholder alt annet enn kjøtt?

Dagens utfordring: Les på ingredienslisten og bli bevisst på alt det andre du får med deg på kjøpet…. det er alt annet enn kjøtt.

 

Les gjerne gårsdagens blogginnlegg for å lære mer om hvordan du skal tyde ingredienslister:)

https://carinahultindahlmann.wordpress.com/2011/05/10/kan-du-tyde-ingredienslisten-pa-matvaren-bli-en-bevisst-forbruker/

Advertisements

6 thoughts on “Spiser du E250 og E251 til lunch i dag? Hva med dine barn?

  1. Jeg blir så frustrert av at matvareprodusentene virker mer opptatt av å tjene penger enn å gi forbrukerne gode varer. Det er også glukose i de aller fleste oppskårede skinker/pølser.

  2. Bruken av nitritter er strengt regulert i Norge, og produsentene får bare tilsette så mye at det er effektivt mot botulinumtoksin, som er en nervegift. Slik sett har bruken av natriumnitritt økt matsikkerheten.

    For øvrig vet jeg at norgården sin leverpostei er uten nitritter – og smaker kjempegodt!

    • hei Solveig! Takk for kommentar. Ja, det kan være men med all den ferdig maten vi egetlig spiser blir det en del og så lurer jeg på hvorfor vi må ha gift for å forhindre giftutvikling? Må undersøke dette mer… 😉 Ønsker deg en fin dag.
      Takk fro tips med leverpostei:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s