Hold hormonene i sjakk med riktig valg av karbohydratkilde

Visste du at mange av kroppens hormoner styres av det du spiser? Insulin (fettlagrende)og glukagon(fettforbrennende) er to hormoner som styres av dine valg av både mengde og type karbohydrat du spiser.

 Glykemisk indeks eller GI (Glycemic Index på engelsk) er en måleform som forteller oss hvordan karbohydratrike matvarer påvirker vårt blodsukker. Matvarer med HØY GI gjør at blodsukkeret stiger veldig fort og dermed skilles det fettlagrende hormonet, insulin ut i store mengder. Dette ønkser vi å unngå mest mulig.

Når man spiser matvarer med høy GI får man en kjapp energistigning etterfulgt av et rask blodsukkerfall. Dette krasjet fører til at kroppen krever mer av høy GI matvarer for å få energien opp igjen. Resultatet er at man blir fanget i ”den onde kostholdssirkelen”. Et kosthold bestående av høy glykemiske matvarer gjør at man legger på seg(spesilet rundt magen), står i fare for å mangle viktige vitaminer og mineraler, er energiløs, deprimert og er utsatt for diabetes 2 og kreft. Høy GI matvarer fører til at man har en kronisk betennelsestilstand i kroppen som også fører til candida (sopp), akne, psoriasis, astma, ømfintlig hud, autoimmune sykdommer og et generelt dårlig immunforsvar.

 Veien til en sunn, sterk og slank kropp er dermed å holde seg unna høy GI matvarer og spise mest mulig av matvarer som gir en middels til lav blodsukkerstigning, noe som igjen gjør at kroppen får riktig hormonbalanse og en jevn energi utover dagen. Næringsstoffer som fiber, proteiner og fett påvirker matens GI og er dermed med på å senke opptakstiden fra tarmen. Dette er positivt. I tillegg til å senke GIen er protein alfa og omega for å dempe appetitten fordi man skiller ut et hormon som heter glukagon, en appetittdempende og fettforbrennende hormon. Spis minst mulig bearbeidet mat og hold deg til middels, helst lav GI karbohydratkilder og du kan med fordel spise mer proteiner og sunt fett og kutte ned på karbohydratmengden du inntar genereltsett.

 MATVARER MED HØY GI :

Disse skal du spise høyst 1 gang i uken eller høy GI frukt sammen med men proteinshake er ok rett etter en intensiv treningsøkt.

  •  Sukker
  • Øl
  • All hvit brød
  • All hvit pasta
  • Nachos
  • Hvite tortillas                                                                                                                                      Banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  • Mango
  • De fleste frokost blandinger
  • Jasmin ris
  • Hurtig kokt ris og pasta
  • Nudler
  • Mais (i store mengder og fra boks)
  • Kokte gulrøtter (i store mengder)
  • Boller
  • Brus
  • Kake
  • Muffins
  • Vanlig vafler
  • Sukker yoghurt
  • Juice med sukker
  • Lett kokt havregryn
  • Ris kaker
  • Kjeks
  • Pølse brød/hamburger brød
  • Flat brød
  • Knekkebrød på fint hvetemel
  • Poteter (alle varianter)
  • Hvetemel
  • Popkorn
  • Cornflakes
  • Maismel
  • Croissant
  • Gnocchi
  • Bygg
  • Semulegryn
  • Rosiner
  • Pizza (vanlig laget på hvetemel)
  • Honning
  • All ”fast food” generelt sett

 

 MATVARER MED MIDDELS GI:

  •  Fullkorn pasta
  • Fullkorn tortillas
  • Spelt
  • Rug
  • Vanlig havregrøt (ikke lett kokt)
  • Mysli uten tilsatt sukker! Gjerne på spelt
  • Appelsin
  • Eple
  • Plomme
  • Pære
  • Fersken
  • Kiwi
  • Druer
  • Linser
  • Bønner
  • Natur ris
  •  Basmati ris
  • Langkornet ris (amerikanske type)
  • Søt potet
  • Friske erter
  • Appelsin juice
  • Bulgur
  • Kikerter på boks

 

MATVARER MED LAV GI:

  •  Villris
  • Quinoa
  • Vermicelli nudler
  • Rug
  • Kikerter (tørka)
  • Gule erter
  • Yoghurt (uten sukker)
  • Cottage cheese
  • Skummet melk/lett melk
  • Aprikoser, tørket og uten tilsatt sukker!
  • Kidney bønner
  • Grønne linser
  • Røde linser
  • Brune linser
  • Soya bønner
  • Protein beriket pasta (Lindberg)
  • Grapefrukt
  • Sitron
  • Lime
  • Kirsebær
  • Bjørnebær
  • Syltetøy (uten sukker)
  • Aubergine
  • Løk
  • Rå gulrot
  • Hvitløk
  • Squash
  • Zucchini
  • Tomat
  • Alle type grønnsaker og urter utenom de som er nevnt under høy GI

 

 

Søtpotet er en kjempe fin karbohydratkilde som holder hormonene dine i sjakk og den er i tillegg også full av antioksidantene vitamin E og betakaroten.

6 thoughts on “Hold hormonene i sjakk med riktig valg av karbohydratkilde

  1. Nok et flott innlegg, og veldig interessant. Jeg har insulinproblemer, eller som legen sa etter en haug med blodprøver; insulinresistens. Selv på veldig sunt kosthold sliter jeg med å gå ned i vekt. Har du noen råd utover lav GI-mat? Jeg prøvde lavkarbo tidligere, men dette kræsjet litt med en annen sykdom jeg har, og forverret symptomene mine altfor mye til at jeg tar sjansen igjen.:-/

    • Hei Trine, Tusen takk for hyggelig kommentear:) Noe av det viktigste er å kutte ned noe på karbohydratmengden. Da jeg ikke vet hva den andre sykdommen din er, er det litt vanskelig for meg å gi 100% råd, men en perfekt dag kan se slik ut: Det er slik jeg spiser:)

      Spis hver 3- 4 time

      Frokost:1 ferskpresset juice med hvetgress, spirulina eller Udos Greens og 2 kokte egg
      mellommåltid: cottage cheese, kanel, 1 eple, 7 valnøtter
      lunch: salat med feta ost, bønner, linser, kylling, avokado
      mellommåltid: ferskpresset juice
      middag: fersk kylling med asparges, litt ovnsbakt søtpotet
      kveld: juice eller en proteinshake

      Effektiv, intensiv trening er også kjempe viktig for vektreduksjon og regulereing av insulinnivåer. Det er alfa og omega. 4- 5 ganger i uken med en puls som ligger innen 70-80% av makspulsen din. kombinasjonen mellom kondis og styrketrening er viktig. Boken jeg kommer med i løpet av våren gir deg alle disse verktøyene:) Håper dette kan være til litt hjelp.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s