Styrketrening- Frivekter versus apparater. Hva er best?

Det er ingen tvil om at det er enkelt for et helsestudio å ha mange styrkeapparater stående lett tilgjenglig for sine medlemmer. Hvorfor? Apparater er relativt enkle i bruk, lette å demonstere til medlemmer og sjansen for skade er liten. Apparater er spesielt greit for nybegynnere. Det krever heller ikke like mye innsats og penger i form av ansatte som må ha opplæring med medlemmene før de kan komme i gang med styrketreningen, men utbyttet er heller ikke like stort som hvis du trener med frivekter.

De fleste styrketreningsapparater er bygd for at kroppen kun skal jobbe isolert og i et plan. Man bruker minimalt med sekundær og støtte muskulatur som indre mage og ryggmuskler for å utøve en spesifikk øvelse. Man forbrenner også mindre kalorier når man gjør øvelser sittende i stedfor stående. Apparater tar også opp mye plass i forhold til friveketer og bruksområdet begrenser seg da de kun kan brukes til akkkurat den øvelsen apparatet er designet for.

Har man en eller to maualer kan man trene både overkropp og underkropp, man trenger lite plass og man trener flere muskler (inndirekte)samtidig. Med for eksempel bryst press trener du også tricepsen som en sekundær muskulatur, og du bruker også kjernemuskulatur ved knebøy, skulderpress, biceps m.m.. Trening med frivekter er også mer funksjonelt og hermer mer etter bevegeleser som vi gjør i hverdagen. Med andre ord; Frivekter ruler! Den eneste”ulempen” er at man må sette seg inn i øvelsene og sørge for å ha riktig teknikk, spesielt ettersom man øker belastningen. Jeg kan anbefale deg en time eller to med en personlig trener eller gå på www.amazon.com og søk etter bøker med “free weight exercises” hvor det er illustrasjoner av alle frivektøvelser sammen med enkel anatomi, tegning og forklaring av hvilke muskler hver øvelse trener.

Jeg glemte en viktig ting: Det er også SÅ mye gøyere å trene med frivekter enn med apparater så sjansen er mindre for at du går lei når du syntes noe er gøy. Variasjonsmulighetene er også uendelige!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s